donderdag 25 februari 2010

 
 
 
Posted by Picasa

zondag 14 februari 2010

Over Halmahera



Het eiland Halmahera ligt in het noordoosten van Indonesië, in de provincie Maluku Utara (Noord Molukken). Het is het grootste Molukse eiland, met een oppervlakte van bijna 18.000 km2 (dat is bijna half zo groot als Nederland). Er wonen echter maar ongeveer 170.000 inwoners, het is dus erg dunbevolkt. Het binnenland is dichtbebost, de meesten mensen wonen aan de kust en leven van landbouw en visserij.

In de jaren 1999-2000, vlak na het uitbreken van de Aziatische economische crisis en het aftreden van president Suharto, braken er op Halmahera gevechten uit tussen groepen 'oorspronkelijke' bewoners en migranten van andere eilanden. Het ging hierbij vooral om controle over land, hulpbronnen en politieke macht in een tijd dat Indonesië te maken had met een gezagsvacuüm.

Maar, mede onder invloed van het geweld elders op de Molukken (vooral Ambon) kreeg het geweld ook een religieuze component en werd het christenen tegen moslims. Duizenden mensen kwamen om terwijl dorpen, kerken en moskeëen in brand werden gestoken en er ontstond een grote stroom vluchtelingen naar andere eilanden. Inmiddels is de rust weer teruggekeerd. Op Halmahera als geheel is het aandeel christenen en moslims ongeveer gelijk.

Mijn standplaats voor de komende tijd zal het stadje Tobelo zijn, in het noorden van Halmahera. Het is de grootste 'stad' van het eiland, met ongeveer 10.000 inwoners en een belangrijke haven. Tobelo en de omliggende regio zijn hoofdzakelijk christelijk. Hier zal ik gaan werken met de organisatie PPLPP-SANRO, die zich bezig houdt met plattelandsontwikkeling en is opgericht vanuit de Protestantse kerk van Halmahera.

zaterdag 6 februari 2010

Even voorstellen...


Ik ben Anton Quist (1982) en ik ben per 1 maart 2010 voor bijna zes maanden uitgezonden naar Halmahera, Indonesië door Togetthere, de jongerenorganisatie van ICCO/Kerk in Actie. Ik hoop in de komende periode een constructieve bijdrage te kunnen leveren aan 'capaciteitsversterking' van een lokale organisatie die door ICCO/Kerk in Actie wordt ondersteund. Dit betekent dat ik samen met de lokale medewerkers zal proberen de kennis en vaardigheden binnen de organisatie verder te ontwikkelen, vooral op het gebied van projectmanagement. Dit kan plaatsvinden via workshops, trainingen, coaching en andere teamactiviteiten. Ik hoop dat de lokale medewerkers en ik veel van elkaars kennis en ervaringen kunnen leren.


Wat betreft mijn eigen (studie)achtergrond: ik heb Culturele Antropologie en Arabisch gestudeerd in Leiden en me daarbinnen verdiept in Indonesië, Islamologie en Journalistiek. Na langdurig onderzoeks- en studieverblijf in Indonesië & Egypte, na veelvuldig reizen in mijn vrije tijd en een intensieve voorbereidingsperiode, is dit mijn eerste serieuze werkuitzending. Op deze blog kunnen jullie mijn ervaringen en bespiegelingen lezen. Hebben jullie vragen of opmerkingen, aarzel niet om te reageren!